Tuturor ne este teamă de operații, dar amânarea o faceți riscăndu-vă vederea!
Cu toții vom face cataractă la un moment dat ⚡
Și ne vom opera, nu doar pentru a vedea mai clar și de a scăpa de ochelari (asta ar fi vestea bună la cataractă, scapi de ochelari dacă implantul de cristalin artificial este multifocal 😉), ci pentru a evita complicațiile asociate cataractei neoperate la timp !
Celor ce au cataractă deja, dacă acuitatea vizuală nu mai depășește 70% în timpul consultației, nu are rost să vă mai faceți ochelari, pregătiți-vă pentru operație.
Tuturor ne este teamă de operații, dar amânarea o faceți riscăndu-vă vederea!
Programează-te azi
👓 🕶
https://www.lensys.ro/programare-online/
„Aportul senzorial către creier este important pentru sănătatea creierului.”
(…)
„Unele celule speciale din retină sunt asociate cu cogniția și reglează ciclurile de somn, iar aceste celule răspund bine la lumina albastră. (…) Cataracta blochează în mod special lumina albastră, iar operația de cataractă ar putea reactiva acele celule.”
Va prezentam mai jos un articol preluat si tradus, sursa acestuia: „Study: Cataract surgery linked with lessened dementia risk | Newsroom (uw.edu)„
Chirurgia cataractei a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mic de demență cu boala Alzheimer. Cataracta afectează majoritatea adulților în vârstă cu risc de demență, iar acum cercetătorii găsesc dovezi puternice că operația de cataractă este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta demență.
Studiul Adult Changes in Thought (ACT) este un studiu observațional de lungă durată, bazat pe Seattle, la Kaiser Permanente Washington, cu peste 5.000 de participanți cu vârsta peste 65 de ani. Pe baza datelor longitudinale a peste 3.000 de participanți la studiul ACT, cercetătorii au descoperit acum că Subiecții care au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă au avut un risc cu aproape 30% mai mic de a dezvolta demență din orice cauză, comparativ cu cei care nu au suferit-o. Acest risc redus a persistat cel puțin un deceniu după operație. Chirurgia cataractei a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mic de demență cu boala Alzheimer. Rezultatele au fost raportate pe 6 decembrie în JAMA Internal Medicine.
Cercetatorul principal dr. Cecilia Lee, profesor asociat si Catedra Klorfine Family Endowed in oftalmologie la Scoala de Medicina a Universitatii din Washington, a declarat ca studiul observational a fost ajustat pentru un numar de potentiali factori de confuzie, dar inca a produs o asociere puternica.
„Acest tip de dovezi sunt la fel de bune ca și în epidemiologie”, a spus Lee. „Acest lucru este cu adevărat incitant, deoarece nicio altă intervenție medicală nu a demonstrat o asociere atât de puternică cu scăderea riscului de demență la persoanele în vârstă.”
Mecanismele prin care operația de cataractă și riscul redus de demență sunt asociate nu au fost determinate în acest studiu. Cercetătorii presupun ipoteza că oamenii pot primi un input senzorial de calitate superioară după operația de cataractă, ceea ce ar putea avea un efect benefic în reducerea riscului de demență.
„Aceste rezultate sunt în concordanță cu ideea că aportul senzorial către creier este important pentru sănătatea creierului”, a spus coautorul Dr. Eric B. Larson, investigator principal al studiului ACT și investigator principal la Institutul de Cercetare în Sănătate Kaiser Permanente Washington. .
Lee a spus că o altă ipoteză este că, după operația de cataractă, oamenii primesc mai multă lumină albastră.
„Unele celule speciale din retină sunt asociate cu cogniția și reglează ciclurile de somn, iar aceste celule răspund bine la lumina albastră”, a spus ea, „Cataractele blochează în mod special lumina albastră, iar operația de cataractă ar putea reactiva acele celule”.
Rezultatele studiului evidențiază un argument puternic pentru cercetări ulterioare privind conexiunea ochi-creier în demență. Studiile anterioare ale grupului lui Lee de la UW au arătat o legătură puternică între alte boli ale retinei, cum ar fi degenerescenta maculară legată de vârstă, și dezvoltarea bolii Alzheimer și a demenței. Subiecții cu degenerescență maculară sau alte boli degenerative retiniene au mai multe șanse de a dezvolta demență. În studiul actual, subiecții supuși unei intervenții chirurgicale de cataractă pentru îmbunătățirea vederii au avut un risc mai mic de a dezvolta demență. Înțelegerea în continuare a conexiunii dintre ochiul în vârstă și creier poate oferi perspective și terapii potențiale pentru a încetini sau a preveni demența legată de vârstă.
Studiul: Cercetătorii au urmărit participanții diagnosticați cu cataractă sau glaucom, dar care nu aveau demență în momentul în care s-au oferit voluntari pentru studiu. De asemenea, participanții nu au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă la momentul înscrierii. Participanții sunt evaluați la fiecare doi ani pentru abilitățile cognitive pe baza Instrumentului de screening al abilităților cognitive, care are scoruri într-un interval de la 0 la 100. Participanții cu scoruri mai mici de 85 sunt supuși unor teste neurologice suplimentare.
În timpul urmăririi a 3.038 de participanți (o medie de 7,8 ani pe persoană), 853 de subiecți au dezvoltat demență, cu 709 cazuri de boală Alzheimer. Aproximativ jumătate dintre participanți (1.382 de persoane, sau 45%) au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă. Analiza pentru riscul de a dezvolta demență a arătat că subiecții care au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă la fiecare ochi au avut aproximativ 30% mai puține șanse de a dezvolta orice formă de demență timp de cel puțin 10 ani după operație.
Analiza a fost ajustată pentru o listă extinsă de factori, inclusiv factori de confuzie legați de sănătate. Operația de cataractă ar putea părea să aibă un efect protector datorită unei părtiniri a pacientului sănătos, în care participanții care au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă ar fi putut fi mai sănătoși și cu risc mai scăzut de demență. Cercetătorii au efectuat analize pentru a ține seama de mai multe tipuri de potențiale părtiniri, dar au găsit totuși asocieri puternice atunci când acești factori au fost luați în considerare.
Cercetătorii au exclus operațiile oculare în cei doi ani anteriori diagnosticului de demență pentru a exclude posibilitatea ca persoanele cu declin cognitiv înainte de diagnosticarea demenței să fi fost mai puțin conștiente de problemele de vedere și, prin urmare, să fi suferit o intervenție chirurgicală de cataractă. Chiar și cu acest grup exclus, cercetătorii au descoperit riscuri mai mici de demență asociate cu operația de cataractă.
Ca un alt control, participanții au fost, de asemenea, evaluați pentru o posibilă legătură între operația oculară pentru glaucom și demență. Nu a fost găsită nicio asociere.
Puncte forte ale studiului: Acesta a fost un studiu de cohortă prospectiv, bazat pe comunitate, cu mai mult de 23.000 de ani-persoană de urmărire. Mai mult de 98% din cohorta ACT au fost văzute cel puțin o dată de către clinicienii de îngrijire a ochilor, cu o medie de 27 de întâlniri. Diagnosticele de demență au fost făcute de un grup de experți folosind criterii de cercetare. Au fost investigate amănunțit posibilitatea unei părtiniri a pacienților sănătoși și potențialele factori de confuzie.
Limitele studiului: Rezultatele ar putea fi explicate prin factori de confuzie nemăsurați sau reziduali, ca orice studiu observațional. Ar putea exista erori de codare pentru diagnosticarea cataractei. Doar prima operație de cataractă a participantului a fost evaluată, astfel încât cercetătorii să nu știe dacă intervențiile chirurgicale ulterioare au afectat riscul de demență. Majoritatea populației studiate a fost albă și nu este clar dacă efectul va fi observat la toate populațiile.
„Cercetarea inovatoare precum cea a Dr. Lee ajută la descoperirea modului în care schimbările legate de vârstă în simțurile noastre contribuie la demență”, a spus dr. Howard Fillit, director executiv fondator și director științific al Fundației Alzheimer pentru descoperirea medicamentelor (ADDF), o organizație nonprofit dedicată. exclusiv pentru a accelera descoperirea și dezvoltarea medicamentelor pentru tratarea și prevenirea bolii Alzheimer și a demențelor asociate.
Ca parte a inițiativei sale de cercetare Diagnostics Accelerator, ADDF sprijină, de asemenea, munca lui Lee de a dezvolta noi instrumente de diagnosticare pentru boala Alzheimer care utilizează imagistica neinvazivă a retinei și inteligența artificială.