Miopia va avansa negreșit pentru că lumea pe care ne-am creat-o este la interior!

Mulțumește-i tatălui tău că ai miopie.

Dacă nu îl moșteneai pe el, acum ai fi văzut bine dar te-ar fi durut capul seara.

Problemele de vedere, în special miopia au devenit ereditare.

Faptul că deja de mai multe generații omenirea este preponderent activă în planul apropiat, a făcut ca ochii să se specializeze pe distanțele scurte în defavoarea distanțelor lungi, adică fix miopie (vedere bună de mai de aproape, la aproximativ 25 cm în loc de 30-40 cm, distanța acceptată ca fiind „distanța normală de lucru”, și vedere slabă la distanță, începând de la 1.5 m către infinit).

Din ce în ce mai mulți copii poartă ochelari, dar ce este îngrijorător este faptul că 99% dintre aceștia sunt miopi.

Miopie care va avansa negreșit pentru că lumea pe care ne-am creat-o este la interior („antrenarea” vederii pe distanțe scurte), și asta indiferent că lăsăm copiii la ecrane sau nu.

Nu ecranele sunt cele care miopizează ci distanța la care ne folosim vederea!

Și de ar fi un tocilar care nu are smartphone dar citește într-una, ori dacă se joacă cu lego multe ore, sau orice altă activitate care presupune privitul îndelung la o distanță scurtă, sau îl lași în lumea singurătății cu un ecran în față încă de mic (că altfel nu mănâncă, nu?), oricum ar fi miopia este un risc major.

Ce e de făcut?

Așa cum îl înveți să-și economisească dinții și să mănânce cu moderație dulciuri, la fel poți gândi și pentru ochi, să îi solicite cu moderație. 

Să înțeleagă de mic că ochii au o rezervă de energie pe care ar fi bine să nu o epuizeze de-a lungul zilei.

Scoate-l afară minim 2 ore pe zi, chiar dacă e înnorat, frig sau plouă. 

Scoate-l afară undeva unde poate privi departe, nu la aer, pe o bancă, unde are wifi..

Dacă copilul sau tu sunteți deja miopi, nu vă mai mulțumiți cu vânzători de ochelari fără logică, care încă consideră că miopia se compensează purtănd ochelarii de distanță în permanență.

Ai citit mai sus ce este miopia, atunci de ce porți ochelarii și la aproape?

Că doar vezi bine fără ei când citești, nu?

(sesizezi diferența dintre compensare și corectare? Miopia nu se corectează, timpul nu merge înapoi.. poți doar să compensezi cu dioptrii și să încetinești creșterea dioptriilor, dacă se poate)

Există lentile speciale care fac ce este necesar, respectiv au anulată o parte din dioptrie în zona de citit, astfel încât să nu te supra corectezi mai ales în zona de aproape unde nu îți trebuie toata puterea dioptriilor.

Acționează complet, din timp, altfel o să bagi mulți bani în ochelari și la fel o să facă și copilul, probabil tot restul vieții, iar dioptriile or să se modifice constant, mereu, ochii apropiindu-se cu fiecare dioptrie în plus de patologii grave (crește riscul dezlipirii retinei, apariției glaucomului, a cataractei, a maculopatiei miopice (leziuni în zona centrală a retinei; țesuturile din globul ocular se întind și se subțiază, cauzând apariția unor vase noi de sânge, firave și care pot sângera).

Atenție!

Există unele situații în care este indicat să te prezinți de urgență la un control, pentru că pot fi semnele desprinderii retinei, care este o complicație a miopiei.

*Printre indicatorii acestei complicații enumerăm:

miodezopsii („musculițe zburătoare” sau „pete plutitoare”) bruște – puncte, linii, virgule sau particule în câmpul vizual, care apar în același timp cu mișcările globului ocular;

**Flash-uri sau sclipiri luminoase în unul sau în ambii ochi;

***Senzația de perdea care coboară peste câmpul vizual.

Dacă mai ai chef să citești, mai jos sunt câteva chestii de mintea cocoșului, dar pe care oamenii le neglijează pentru că „se descurcă”:

*Scăderea nivelului de siguranță 

-mai ales când conduci sau dacă ești nevoit să folosești echipament special la locul de muncă, vederea neclară la distanță poate deveni o problemă de siguranță pentru tine și cei din jur.

-accentuarea senzației de oboseală a ochilor, permanentul efort de a încerca să vezi cât mai bine, strângerea pleoapelor, apropierea obiectelor cât mai mult de ochi (atunci când e posibil), toate duc la accentuarea senzației de oboseală a ochilor.

-calitatea redusă a vieții, dacă nu mai poți să-ți îndeplinești corect și eficient sarcinile de serviciu, apare riscul concedierii.

-are loc creșterea nivelului de stres, pentru că te confrunți cu un disconfort vizual permanent.

Află din timp, vino la timp!

Programează-te online! – LenSys
Mihai Oprea
0724288746

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *